сряда, 9 ноември 2011 г.

Проблемите на ромите и тяхната интеграция обсъдиха членове на Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси


Работна среща за обсъждане на „Национална стратегия за интегриране на ромите и други уязвими етнически групи/общности в сходна ситуация в България (2012-2020)" се проведе в заседателната зала на Областна администрация – Силистра .
На нея присъстваха представители на териториални звена на централната изпълнителна власт , както и представители на неправителствения сектор.Стратегията е изготвена в съответствие с Националната програма за реформи на Република България (2011-2015), с Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." и с Програмата на правителството за периода 2009-2013, като включва изцяло приетата на 12 май 2010 г. от
Министерския съвет „Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество 2010-2020". Участниците в работната среща бяха запознати с актуалното състояние на ромската общност - според данни на НСИ от преброяване на населението от 2011 г., като роми са се самоопределили 325 343 души, или 4.9% от българските граждани. Отчетено е ниско качество на жилищната среда в ромските квартали, високи нива на бедност и социалното изключване, увеличаване на териториалната сегрегация.По отношение на заетостта са отчетени по-ниско ниво на квалификация, недостатъчно развит социален капитал, нисък социален имидж на трудовия статус, високи нива на безработица в общността, изключеност на пазара на труда. Намаляват тенденциите в подобряване на образователния статус на ромската общност, повишава се неграмотността. Сред общността се увеличават рисковите фактори и се създават условия за повишаване на заболеваемостта, отчита проектът на документа, който е разработен по препоръка на Европейската комисия.Участниците в срещата коментираха работния вариант на „Национална стратегия за интегриране на ромите и други уязвими етнически групи/общности в сходна ситуация в България (2012-2020)". Проведе се дискусия, в която беше акцентирано върху основните проблеми в сферата на образованието, , пазара на труда и социалното включване. Изказани бяха и становища в подкрепа на тезата , че ромите , са пълноправни граждани на България и е важно да спазват върховенството на закона , както всички останали, за което не са необходими специални стратегии. Всички се обединиха около становището, че проблемите подлежат на по-задълбочено обсъждане в Областен съвет по етнически и интеграционни въпроси след приемането на Плана за реализиране на националния стратегически документ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар