сряда, 14 декември 2011 г.

Връчват почетния знак на Силистра на проф. Георги Чапкънов в четвъртък


С тържествена церемония утре по време на редовната сесия на местния парламент , проф. Георги Чапкънов ще получи почетния знак „Почетен гражданин на Силистра”

Известният български творец бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Силистра" на празника на дунавския град. Решението взеха общинските съветници по време на тържествената сесия за Деня на Силистра, която беше последна и за мандата на предходния местен парламент.

Проф. Чапкънов е живял в Силистра. Проектирал е два от паметниците в града - на Димитър Дончев - Доктора, деец за обединението на Добруджа, и на 31 полк - Железния. Съорганизатор е на първите два симпозиума по металопластика в Дунавския парк. Чапа е дарител на Художествената галерия. Преди години оглави и инициативния комитет за изграждане на нов катедрален храм „Св. Георги".

Сред Почетните граждани на Силистра са д-р Иван Дочев - първият кмет на града след 1940 г., д-р Здравко Георгиев, книжовникът Пирин Бояджиев, композиторът Ивелин Димитров, митрополит Иларион и дългогодишният кореспондент на БНР Любен Антонов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар