понеделник, 9 януари 2012 г.

Д-р Любомир Бойчев”Бъдещето на болницата в Тутракан зависи от доброто управление на дълговата криза в лечебното заведение”


16 900 лв .целева субсидия получи общинската болница с решение на местните парламентаристи

„Стратегически , бъдещето на общинската болница в Тутракан е свързано с оперативното подобряване на дълговата криза в лечебното заведение”Това заяви пред общинските съветници и.д управител на МБАЛ Тутракан д-р Любомир Бойчев , по време на извънредна сесия на местния парламент посветена на съдбата на болницата.

Според д-р Бойчев , който е дългогодишен управител на здравното заведение в периода 1996-2004 година , основен проблем на болницата е финансовото и управление, тъй като структурата и клиничната дейност на този етап са гарант за константност на приходите .

Според сега действащата структура на болницата която също обаче се нуждае от реорганизация , общинското болнично заведение има голям потенциал за развитие, ако се преодолее финансовата криза

След последната реорганизация в структурата на болницата през 2011 г., отделенията вече са шест , след като с финансовата помощ на общината през миналата година бе структурирано и интензивно реанимационно отделение.След оптимизация на щата също през миналата година , сега в болницата работят близо 180 , в това число и осем лекари на граждански договор . 40 са лекарите в МБАЛ Дулово, а сестринския персонал е 64 души. Отчета по клинична дейност сочи пък , че преминалите болни на лечение в МБАЛ Тутракан през 2011 са 3 893 или със 175 повече в сравнение с 2010г. Д-р Бойчев подчерта обаче , че е необходимо увеличаване на обема на дейности в заведението с 20-30 %, за да бъде използван адекватно наличния потенциал и да бъдат повишени приходите от здравната каса. Към настоящия момент тези приходи възлизат на над 1 640 000лв годишно , което всъщност съставлява и годишната издръжка за заплати в здравното заведение. . :

1 900 000 лв. е размерът на дълга на МБАЛ Тутракан към днешна дата , като само за една година от 2010 до 2011 този дълг е нараснал с над 500 хиляди лева , по време на предишното управление на болницата. Това по груби изчисления е 49 хиляди лева в акумулиран дълг месечно в рамките на една година.Според д-р Бойчев причините за това незавидно финансово състояние са както субективни , така и обективни. Сред тях той открои наследения след периода 2004-2008г. дълъг в размер на близо два милиона лева , както и ниското ниво на лимитиране на дейност от здравната каса .

Съществуващият в момента дисбаланс между приходи и разходи , според д-р Бойчев трябва да бъде преодолян в следващите три месеца, тъй като са на лице множество оперативни резерви по отношение на оперативното менажиране на този дълг и подобряване на финансовото състояние

На първо място д-р Бойчев определи оперативното управление на дълга , оперативно управление на болницата в медицински аспект и балансиране на приходите и разходите и не на последно място изключително и рязко подобряване на връзките и комуникацията между болницата и цялата общественост в града/кметство , общински съвет , лични лекари , специалисти от извън болнична помощ , лични лекари и специалисти от община Главиница , както и неправителствени организации/

Управлението на дълга на болницата през идващите няколко месеца , д-р Бойчев определи като най-деликатния момент в управлението , тъй като най-големите задължения са към доставчици на консумативи .Само задълженията към двама от по-големите доставчици възлизат на над милион и сто хиляди уточни , д-р Бойчев.

С голяма част от доставчиците вече са водени разговори и предстои да бъдат подписани погасителни планове, потвърди пред съветниците и кмета на общината д-р Димитър Стефанов.Само към един от доставчиците в рамките на месец са направени плащания в размер на над 180 хиляди лева , уточни д-р Стефанов. Водени и са и разговори за анулиране на лихвите по задълженията , при отговорно поведение от страна на болницата и общината..

На извънредната си сесия , съветниците в Тутракан гласуваха 16 900 лв. целева субсидия за МБАЛ Тутракан , демонстрирайки най-вече пълна съпричастност и готовност да спасят лечебното заведение , което пък ще е положителен сигнал към доставчиците.

Очаква се на следваща сесия да бъдат предложени и обсъдени конкретните мерки за изход от финансовата криза в общинската болница в Тутракан , обслужваща над 40 хиляди души население в общините Тутракан и Главиница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар