вторник, 14 февруари 2012 г.

Събират аварийните планове на язовирите


С разпореждане на заместник-кмета по устройство на територията инж. Ивелин Лозев до 20 февруари стопаните на язовирите на територията на Силистренската община трябва да предоставят заверени копия от аварийните планове на водните обекти. В уведомителното писмо от общината се уточнява, че плановете трябва да са актуализирани и съгласувани.

Освен това в писмата са припомнени задълженията на концесионерите и наемателите за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние. Ползвателите са длъжни още да се грижат за проводимостта на деретата или каналите в съответствие с параметрите на преливниците. Има препоръки и за поддържане на контролен обем в язовирите, съгласно инструкциите за експлоатация. Общинското ръководство изисква справки за извършени ремонти, проверки и предписания от контролните органи през 2011 година.

На територията на Силистренската община има 17 язовира и един рибарник, сред тях няма потенциално опасни, съобщи заместник-кметът Ивелин Лозев. Дванайсет от водоемите са отдадени на концесия, два са под наем, за други два вървят подготвителни процедури за отдаване, показва справка от дирекция „Общинска собственост”.

В общинската администрация е постъпило едно уведомление за затлачен със земеделски отпадъци канал, който е към язовира „Орехов кулак”. На концесионера ще бъде възложено почистването на канала, заради обичайното планирано изпускане на водите преди началото на активното топене на снега и леда във водоема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар