понеделник, 12 март 2012 г.

Силистра отново е част от инициативата „Земята нощем”


За поредна година Силистра е част от международната инициатива „Земята нощем” чрез Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” (едно от извънучилищните звена в община Силистра), съобщи директорът на обсерваторията Марлена Любенова.

По време на кампанията са планирани популярни лекции на теми, свързани със светлинното замърсяване като глобален проблем от местно значение и екологичните последици от него както за хората, така и за животните.Екипи от ученици и родители ще оценяват светлинната замърсеност на небето над Силистра. Те ще броят звездите в съзвездията Орион, Лъв, Малката мечка с невъоръжено око. С телескопи ще бъдат наблюдавани планетите Меркурий, Венера, Юпитер, Марс и кратерите на Луната.

Наблюденията са планирани между 18.00 и 19.30 часа на 13, 14, 15, 16, 23 и 30 март. По заявка на tel: 0888640593, ще се провеждат наблюдения и в съботен ден. Входът е свободен за ученици от постоянните групи в НАО и техните родители. За ученици и граждани, които биха желали да посетят астрономическите наблюдения на планетите и Луната, всяко посещение се заплаща, като за ученици таксата е 1.50 лв., а за възрастни – 3.00 лв. На 23 март ще бъдат обобщени резултатите за нивото на светлинна замърсеност над Силистра. Между трета и пета степен светлинна замърсеност над Силистра установиха младите астрономи от клуб „Персей” към НАО „Галилео Галилей” през 2009 г. Светлинната замърсеност се измерва по скала от 0 до 8. Осма степен отговаря на видимостта към звездите в планинска среда. Светлинна замърсеност е прекомерната осветеност на населените места от ненужни, неподходящи или неправилно монтирани осветителни тела и реклами.

Няма коментари:

Публикуване на коментар