четвъртък, 5 април 2012 г.

Деца от Силистра и Констанца се подготвят заедно за Великден


По инициатива на Лайънс-клубовете в Силистра и Констанца на 7 април 2012 г. български и румънски деца заедно ще се подготвят за светлия християнски празник Възкресение Христово.

В Констанца децата ще боядисват великденски яйца в Дом за деца, лишени от родителски грижи, възкресявайки народните традиции от двата бряга на река Дунав. Те ще представят песни и танци, характерни за пролетния цикъл празници от фолклорното богатство на двата народа.

В обреда ще участват деца-приложници от „Доби и приятели – Работилничка за вълшебства” - Народно читалище „Пробуда – 1940” – с. Калипетрово с приятел и помощник Добринка Станева, и деца от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов” – Силистра с директор Стилиян Стойчев. Възпитаниците на Дома „връщат” визитата на своите румънски приятели, които по покана на Лайънс-клубовете им гостуваха неотдавна в Дома, заедно изработвайки мартенички.

Инициативите са в рамките на съвместния проект „Слънце над Добруджа – живата сила на фолклора”, който се осъществява от Лайънс- клубовете в дунавските градове Силистра и Констанца за възраждане на традициите, за обогатяване на познанията на децата за тях, за изграждане на културни мостове на приятелства и сътрудничество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар