понеделник, 3 септември 2012 г.

Увеличава се броят на безработните постъпилите на работа по програми през юли



С близо 90 повече от юни са включените безработни в схеми на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” и по програми за заетост  в Силистренско , отчитат от Агенцията по заетостта. По програми за заетост и по схеми на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) в област Силистра са заявени общо 42 работни места. От тях по националната програма „Асистенти на хора с увреждания” за заетост са заявени 5 места. По ОПРЧР местата са 372, от които 25 са по схема „Развитие”, а 12 – по „Ново начало - от образование към заетост”.Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 157 безработни.
През юли постъпилите на работа регистрирани безработни от област Силистра са 410 (с 31 повече от юни и със 157 повече отколкото през юли 2011 г.), като най-голям остава делът на започналите работа бизработни без квалификация –близо 180. Близо половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 77. Заетост е осигурена на 113 продължително безработни, както и на 14 безработни с намалена трудоспособност от областта.Общо обявените през юли свободни работни места от работодатели на територията на област Силистра са 191 (с 39 повече от същия период на м.г.).
През месеца се наблюдава обичайното търсене на работна сила в бюрата по труда на първичния пазар, като заявените места са предимно от частния сектор. Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (49), търговията (21), селското стопанство (20), строителството и държавното управление (по 10), транспорта (8), хотелиерството и ресторантьорството (7) и др.Към края на юли в трите бюра по труда в област Силистра – Силистра, Тутракан и Дулово, регистрираните безработни са 8323. Техният брой леко намалява с 16 в сравнение с края на юни. Като търсещи работа лица са регистрирани и 128 заети, 50 пенсионери и 22 учащи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар