понеделник, 3 септември 2012 г.

СВЕТОВНИЯТ ЕЛИТ ПО АРХЕОЛОГИЯ ЩЕ ПОСЕТИ ЗНАКОВИ ОБЕКТИ НА РИМСКИЯ ДУРОСТОРУМ В СИЛИСТРА



На 7 септември 2012 г. се очаква над 350 участници в конгреса да посетят обектите на културното наследство в Тутракан и Силистра.Посещението  е част от програмата на провеждащия се от 6-1 септември в Русе  Двадесет и втори световен лимес  конгрес  с участието на водещи учени –археолози, специалисти по римска история и археология.Конгресът е под егидата на министър-председателя на България  г-н Бойко Борисов.
Изключителна е историческата роля на  Римския Дуросторум /Силистра/, който чрез XІ Клавдиев легион охранява лимеса /укрепената граница на Римската империя/ от Русе /Сексагинта/ до Крим /Херсонес/.
Гостите ще се запознаят със  знакови обекти на Дуросторум – Дръстър – Силистра на 7 септември 2012 г.,в три лъча от 9.30 до 12 часа. Те ще разгледат Археологическия музей, Южната крепостна стена в центъра на града, Патриаршеската църква от X век и Археологическия комплекс на дунавския бряг, Римската вила и Епископския дворец от ІV – VІ век /между СОУ „Вапцаров” и Полицията/, Крепостта „Меджиди табия”
Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще приветства гостите на Крепостта „Меджиди табия.”
Пред специалистите по римска история и археология ще се представи  богатото културно наследство на многовековна Силистра като ресурс за развитие на културния туризъм и за номиниране на части от българския дунавски лимес за световно историческо наследство.
С Постановление на Министерския съвет № 171/от 2 август 2012 г. по бюджета на общините Силистра, Русе, Плевен и Свищов са отпуснати финансови средства в размер общо на 103 000 лева  за подобряване на състоянието на културно-историческите обекти, включени в Програмата за посещения по време на Световния лимес конгрес.
Община Силистра получи 6 000 лева за подобряване на състоянието на културно-историческите обекти на Римския Дуросторум – за почистване на обектите, боядисване на експозиционните зали на Археологическия музей, изработка на информационни табели на български и английски езици, дипляна за Дуросторум – Дръстър – Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар