четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Няма да се променя мястото, където ще бъде погребан починалият вчера Доростолски митрополит Иларион

Няма да се променя мястото, където ще бъде погребан починалият вчера Доростолски митрополит Иларион
Починалият вчера Доростолски митрополит Иларион утре/петък/ ще бъде погребан в Силистра , а не в родния си град Елена.
Това каза протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков в отговор на въпрос ще се съобрази ли Светият Синод с протестите на близките на митрополит Иларион, за които съобщиха тази сутрин някои електронни медии.
“Той е Доростолски митрополит, венчава се за тази епархия и Светият Синод може да разпореди къде трябва да бъде погребението”, обясни протосингелът. Отец Добри Чаков каза, че е разговарял с най-близките роднини на митрополит Иларион, които били съгласни с решението на Светия Синод.
Митрополит Иларион ще бъде погребан в специална гробница в двора на катедралния храм “Св. Св. Апостоли Петър и Павел” в Силистра. Заупокойната литургия ще започне в 09.00 часа. За погребението в Силистра ще дойдат Русенският митополит Неофит, назначен да управлява овдовелия митрополитски престол, седем български и трима румънски митрополити, духовници от Украйна.
В Силистренската община петък е обявен за ден на траур. Кметове на общини от Силистренска област изпратиха и съболезнователни писма до митрополията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар