вторник, 24 август 2010 г.

Към момента в силистренската прокуратура няма информация за фактическата обстановка по операция “Каналджиите “, която започна тази сутрин в града

Това каза пред журналисти днес говорителят на Окръжна прокуратура Силистра –прокурор Теодор Желев. Той уточни , че акцията е в резултат на проведени процесуално-следствени и оперативни действия по образувано преди два месеца в Районна прокуратура Силистра досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документна измама при регистрация на автомобили внос от ЕС .Наблюдаващ прокурор по делото е Стефка Ганчева, която по думите на говорителя на прокуратурата е била уведомена тази сутрин за началото на акцията, но към този момент няма информация за фактическата обстановка за хода на операцията, а също така и не е дадено разрешение за изнасяне на информация по това дело, каквото е изискването по член 185 от Наказателно процесуалния кодекс.
В коментар на днешната акция на МВР в Силистра , окръжния прокурор Димитър Чолаков пък изрази личната си обида от факта , че той е научил от медиите за старта на операцията . Според него причината за подобен абсурд е недоброто сработване между полицията и прокуратурата в Силистра :
Припомняме ви, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че две паралелни акции на МВР са стартирали тази сутрин-“Килърите” на територията на Самоков и Червен бряг и “Каналджиите” в Силистра .
Специализираната полицейска операция „Каналджиите” е свързана с извършването на престъпления, свързани с нелегален внос на моторни превозни средства от страните от ЕС. В страната се изготвят неистински документи, последваща регистрация на автомобилите и продажба на цена под себестойността им.Петима души са задържани при специализираната полицейска операция „Каналджиите”. Тарторът на групата е Иво – Заспалия от Силистра. Той е осъждан във Франция и Унгария в миналото. Останалите задържани са Наско-Бомбата, Краси-Парцала, Валери и Бисер. Четиримата не са криминално проявени. Извършени са претърсвания на няколко адреса. Установено е, че имот в едно силистренско село е оборудван като работилница, в която се манипулират рамата, пребоядисват се автомобилите по необходимост. На други адреси се е извършвала подготовката на фалшивите документи за предстоящата регистрация и продаването на автомобилите. Установени са регистрирани и продавани луксозни автомобили марки БМВ, „Мерцедес”, „Фолксваген”, „Ауди”. Едни от последните регистрации са на „Мазерати”, регистрирано през месец юли тази година. Този автомобил е бил обявен за откраднат от месец май в Италия. Установен е и автомобил „Фиат пунто”, който е откраднат в Италия през юни месец. Той също е регистриран тук в България. По време на разследването е установено, че Иво – Заспалия си е купил апартамент в Банско като заплаща за него с откраднат и манипулиран автомобил „Мерцедес” ML 320.
Операцията продължава с документиране на цялата престъпна дейност на петимата задържани. На адреса, където се манипулират автомобилите, в силистренското село, са открити и двама румънски граждани

Няма коментари:

Публикуване на коментар