сряда, 14 април 2010 г.

Протести в ПМГ зареди реорганизация в пропускателния режим

С викове и скандирия “Стачка “ и “Върнете ни входа” започна днес голямото междучасие за над 200 деца от ПМГ “Св Климент Охридски “ – Силистра. Учениците се обединиха в зрелищен протест, пред затворения вече от два дни вход на гимназията от към централния градски пазар.
Реорганизацията започнна в понеделник с поставянето на метална врата затваряща входа и продължи през вчерашния ден под неодобрителните погледи на младежите с поставянето на мрежа за да не могат и да прескачат оградата, отделяща учебното заведение от детската градина в съседство.
Така единствен пропускателен вход за учащите се в гимназията в центъра на града остава входа откъм дунавския парк, който според директорката на гимназията Денка Балушева е и официалния вход на учебното заведение, наблюзаван от камери.
Според Денка Балушева входът нa ПМГ граничещ с централния градски пазар, който мнозина силистренци и до днес смятат, че е парадния вход на гимназията, всъщност е незаконен и затварянето му е било въпрос на време. Така според директорката на една от най-големите гимназии в Силистра, ще бъде ограничен свободно преминаващия поток от граждани през двора на гимназията, както и ще бъдат ограничени вандалските и не дотам лицеприятни набези в училището.
Безуспешен се оказа опитът днес на ръководителката на учебното заведение да разговаря с протестиращите ученици, установи репортерската ни проверка. Младежитe не приеха доводите на директорката си, че затварянето е за тяхното добро и за тяхната безопасност и въпреки уверението и, че въпросът ще бъде решен скоро чрез узаконяване на този вход, те се отправиха скандирайки “Стачка” и “Искаме си входа” към сградата на община Силистра, където протестът продължи с пълна сила под прозорците на кметския кабинет.
Представителна група от четирима дванайстокласници бе приета от заместник кмета на община Силистра Веселин Андреев, който в близо 15- минутен разговор в присъствието на медиите също не успя да убеди учениците в правотата на решението. Според Андреев затварянето на входа е било временна мярка, наложена от изискване на Закона за хазартните игри, според който заведения с хазартни игри трябва да отстояват на не по-малко от 300 метра от входа на оградата на учебно заведение.
Веселин Андреев обеща на учениците скорошно решение на проблема обявявайки датата 16 април за дата на поредната среща между него и протестиращите.
От своя страна учениците пък след срещата изразиха твърдите си намерения да продължат с протестите ако в петък не бъде намерено приемливо решение.
Репортерска проверка обаче, установи, че още докатo течаха преговорите днес в общината, служител на частна фирма вече демонтираше прясно поставената метална врата на входа на ПМГ.

9 коментара:

  1. uspqhme !! .. dokazahme na kakvo e sposobno PMG .. 6te6e da e po dobre i u4itelite, ako ni bqha podkrepili, no im pukazahme kakvo mojem i bez tqh !! IMAME SI VHODD !! (part)(chuckle):P

    ОтговорИзтриване
  2. Пмг!!!!! Успяхме, показахме, че ако сме единни ще успеем! Това е гимназията, най-великите, и вече си имаме нашия вход !

    ОтговорИзтриване
  3. kato sme edinni vsichko e po-dobrre ii mojem da postignem vsichkoo :):)

    ОтговорИзтриване
  4. Да живей ССТ-тооо

    ОтговорИзтриване
  5. together me made it (music) :D aide vse taka zaedno :P

    ОтговорИзтриване
  6. BRAVO WE !!!! Super smee... Drugiq pat pak :D

    ОтговорИзтриване
  7. Това е входа на учениците, а защо минават и хората
    не им ли е малко неудобно, всеки път да минават и да си правят оглушки. това е позор за големи хора като тях,и отгоре на туй ще са големи, мързи им да обиколят за да видят Дунава.

    ОтговорИзтриване
  8. Позор е да започваш изречение с малка буква. :)

    ОтговорИзтриване