вторник, 24 август 2010 г.

Силистра осъмна със засилено полицейско присъствие в рамките на операция “Каналджиите”

Две паралелни акции на МВР стартираха тази сутрин-“Килъритe на територията на Самоков и Червен бряг и “Каналджиите” в Силистра, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
В Силистра стартира специализираната полицейска операция „Каналджиите”, която е свързана с извършването на престъпления, свързани с нелегален внос на моторни превозни средства от страните от ЕС. В страната се изготвят неистински документи, последваща регистрация на автомобилите и продажба на цена под себестойността им.
Петима души са задържани при специализираната полицейска операция „Каналджиите”. Тарторът на групата е Иво – Заспалия от Силистра. Той е осъждан във Франция и Унгария в миналото. Останалите задържани са Наско-Бомбата, Краси-Парцала, Валери и Бисер. Четиримата не са криминално проявени.
Извършени са претърсвания на няколко адреса. Установено е, че имот в едно силистренско село е оборудван като работилница, в която се манипулират рамата, пребоядисват се автомобилите по необходимост. На други адреси се е извършвала подготовката на фалшивите документи за предстоящата регистрация и продаването на автомобилите. Установени са регистрирани и продавани луксозни автомобили марки БМВ, „Мерцедес”, „Фолксваген”, „Ауди”. Едни от последните регистрации са на „Мазерати”, регистрирано през месец юли тази година. Този автомобил е бил обявен за откраднат от месец май в Италия. Установен е и автомобил „Фиат пунто”, който е откраднат в Италия през юни месец. Той също е регистриран тук в България.
По време на разследването е установено, че Иво – Заспалия си е купил апартамент в Банско като заплаща за него с откраднат и манипулиран автомобил „Мерцедес” ML 320.
Операцията продължава с документиране на цялата престъпна дейност на петимата задържани. На адреса, където се манипулират автомобилите, в силистренското село, са открити и двама румънски граждани, за които се проверява дали са добросъвестни купувачи или са част от схемата за продажба на автомобили.
В Самоков и Червен бряг са извършени арести на извършители и съпричастни за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Арестувани са Васко Кеца и Туцо, които бяха освободени от съда след задържането им по операция „Килърите” и покушението на Юри Галев. Заедно с тях в района на Самоков е задържано лице, което е укривало край Говедарци извършителите на покушението на Румен Рачев, преди и след деянието. Действията на полицията са под ръководството на Окръжната Шуменска прокуратура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар