сряда, 4 ноември 2009 г.

Свински грип в Силистра

Първи положителни проби на свински грип в Силистра. Болните са приети на лечение и са в добро състояние.
Референтната лаборатория в София е потвърдила девет проби от Силистра като положителни за новия грипен вирус от типа A /H1N1/. Осем от потвърдените проби са на деца и една на възрастна жена, съобщи за р Мелодия д-р Теодора Начева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РИОКОЗ Силистра.
Част от децата носители на новия грипен вирус са от дома за деца лишени от родителски грижи“Димчо Дебелянов „ в Силистра, където още през неделния ден екипи на МБАЛ Силистра и РИОКОЗ са се отзовали на сигнал на директора на дома за масово заболяване на децата с проява на грипни симптоми. Домът е поставена под карантина, която продължава, приложено е адекватно медикаментозно лечение и по-голямата част от децатта вече са в добро състояние, уточни д-р Начева.
В добро състояние е и болната жена, с потвърдена проба за свински грип.
Да се търси аекватно медецинско лечение при първа проява на грипни симптоми, да бъдат ограничени контактите на хората, да се спазва лична хигиена и да се избягва самолечението, са категоричните препоръки на здравните специалисти, в условията на грипна епидемия, каквато е официално обявена от вчера на територията на силистренска област.

Няма коментари:

Публикуване на коментар