вторник, 17 ноември 2009 г.

БРАКОНИЕРСКИТЕ НАБЕЗИ В РЕЗЕРВАТА СРЕБЪРНА ПРОДЪЛЖАВАТ

13 найлонови мрежи са извадени от езерото по време на проведената миналия петък среднощна акция от охраната на Поддържан резерват „Сребърна” и екип на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури-Силистра. По време на акцията не са заловени извършители. От незаконните риболовни уреди е извадено малко количество плевелна риба, която е върната обратно в езерото. Мрежите са прибрани в административната сграда на РИОСВ-Русе в с. Сребърна.
Предстоят още подобни акции, тъй като риболовът за стопански цели е абсолютно забранен на територията на резервата, който е важна хранителната база за рибоядните птици. Все още спортният риболов е разрешен, но той трябва да се провежда само на определените за целта места, до 3 кг. дневно, с 1 въдица и с притежаването на актуален риболовен билет.
За втори пореден път, след проведени акции са отчетени материални щети за контролните органи. На автомобила на агенцията по рибовъдство е счупено предното стъкло и са нарязани гумите. При предишната нощна акция, проведена само преди месец сериозни щети са нанесени на лодката, собственост на РИОСВ-Русе, която се използва за проверки в езерото. За случаите са уведомени органите на реда в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар