понеделник, 8 март 2010 г.

Четиристотин и осемдесет декара земи в Ситовската община на Силистренска област са заблатени от подпочвени води

Четиристотин и осемдесет декара земи край селата Гарван и Попина в Ситовската община на Силистренска област са заблатени от подпочвени води, съобщи кметът на общината Никола Неделчев. Наводнени са орни земи, есенни култури и и насаждения от лешници. Има сигнали за заблатени посеви и в други селища. Но не се съобщава официално за щети. След 22 март ще започнат обследвания за състоянието на есенниците, съобщиха от областната земеделска дирекция.
Нивото на Дунав край Силистра днес е 700 сантиметра- с 3 сантиметра по-ниско от вчера, показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката. Критичната кота за този участък е 777 сантиметра. Според специалистите от “Гражданска защита” при високи води има насипните диги да просмучат вода. Но засега в някои участъци водата е достигнала само “петата” на дигата, каза временно изпълняващият длъжността директор на “Гражданска защита” Тодор Димитров. Остава въведената в петък първа степен на готовност за повишено внимание по крайбрежието на Дунав в Силистренско. Въведена е и забрана за движението на превозни средства по дигата в района на защитената местност “Калимок-Бръшлен”, част от която е в Тутраканската община.
Два пъти в денонощието се събира информация от създадените в крайбрежните селища групи за наблюдение на реката и дунавските диги.
Според “Гражданска защита” засега няма опасност от наводнения от вътрешните водоеми в Силистренска област.

Няма коментари:

Публикуване на коментар