вторник, 23 март 2010 г.

Председателят на Административния съд Константин Пенчев в Силистра

Реформирането на съдебната система у нас е добре да се насочи към промяна в закона за съдебната власт и по-конкретно изписването на ясни критерии за назначаването на магистратите с цел подбор на по-качествен състав. Това заяви днес в Силистра председателят на Административния съд Константин Пенчев, който участва в годишния доклад на административния съд в Силистра за 2009 година.
По отношение съставът и качеството на административните съдии, Пенчев каза че няма забележки, тъй като всеки един от тях е назначен с конкурс.
Константин Пенчев уточни, че през последните 20 години на преход, съдебната система у нас се развива по непонятни критерии с увеличение на щата и заплатите на магистратите, без това да се съобразява с демографския фактор и едва сега Висшия съдебен съвет си е поставил за цел да направи и анализира картината по места по отношение на броя на магистратския състав и броя дела които трябва да се гледат. Тези промени обаче са бавни и трябва да продължат и занапред уточни Пенчев.
Според Константин Пенчев, в новия доклад на ЕК за напредъка вна България и по-конкретно в напредъка в реформата на съдебната система, няма да има никакви неочаквани констатации, тъй като тази реформа е твърде бавна и незабележивма и все още няма приключено нито едно знаково дело.

Няма коментари:

Публикуване на коментар