сряда, 31 март 2010 г.

В Силистренско агнешкото и яйцата под контрол, търговците изрядни

65 хиляди яйца и над един тон агнешко месо, субпродукти и други месни изделия са проверили инспекторите от РВМС през март и в навечерието на Великденските празници. Проверките са извършени в четирите кланници на територията на силистренска област и в пет пакитиращи центъра лицензирани за търговия с яйца в птицеферми в областта. Не са констатирани нарушения до момента, няма издадени наказателни постановления и предписания, съобщи за р Мелодия д-р Георги Петров - директор на РВМС. Проверките ще продължат и след празниците, а през почивните дни в РВМС на разположение на гражданите ще бъдат телефон на дежурните инспектори в отел ДВСК за подаване на сигнали за некачествени стоки и продукти.За Силистра телефонът на разположение за сигнали на граждани е 822 410
По повод срещащите се и нерегламентирани продажби от частни производители,д-р Петров ,припомни , че продажбата на месо на открито е забранена . Продукцията в складовете и търговската мрежа е изцяло под контрол, каза още д-р Петров.
В момента в търговската мрежа в силистренско се предлага агнешко месо предимно родно производство ,тъй като района е характерен с производство на агнешко месо..Д-р Георги Петров припомни , стандартите за правилно съхраняване - охладеното месо се съхранява при температура от 0 до 4 градуса в продължение на 7 дни, замразеното - до 6 месеца, а субпродуктите се съхраняват до 3 дни.Срокът за съхранение на яйцата е до 28-я ден след снасянето им. Сварени и боядисани, яйцата могат да се съхраняват до 30 дни. В търговската мрежа в момента в Силистренско има яйца предимно от България , но не е изключено и да се продават такива от и Полша или други държави , но с необходимите сертификати. За продукти с изтекъл срок на годност и непълна информация на опаковката, глобата е от 500 до 1000 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар