четвъртък, 1 април 2010 г.

Деца от дом "Димчо Дебелянов" вече са новодомци

Осем момичета и момчета между 16 и 18-годишна възраст от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов” вече са новодомци. Настанени са в първото в Силистра „преходно жилище”, където ще се учат на самостоятелен живот преди да напуснат социалната институция.
„Преходното жилище” е разположено на територията на Дома. Организирано и обзаведено е на принципа на всяко семейно жилище. Отделни стаи със санитарни възли имат момичетата и момчетата. Но заедно ще готвят и ще се хранят. Част от формирането на умения за самостоятелен живот са професионалните курсове по компютърна грамотност, готварство, шофьорски курсове и сътрудници в малкия и среден бизнес, в които младежите се обучават наред със средното образование.
Ремонтът на помещенията, обзавеждането и оборудването на „Преходното жилище” са извършени по проект „За по-добро бъдеще на децата”, финансиран от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, Европейския социален фонд и община Силистра със 110 908, 67 лв.
Намерението на община Силистра и на Дом „Димчо Дебелянов” е да кандидатстват през есента пред Министерството на труда и социалната политика за делегирана държавна издръжка на социалната услуга. След навършване на пълнолетие младежите ще бъдат настанени в „защитеното жилище”, което работи вече 1 година и се намира в един от жилищните комплекси на Силистра.
Тенденцията е до 2014 година всички деца от социалната институция да живеят в малки семейни домове на принципа на „SOS –селищата”, съобщи Стелиян Стойчев - директор на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар