четвъртък, 1 април 2010 г.

Бъдеще за регионите по Дунав”бе темата на организираното днес в Силистра, публично обсъдане на Дунавската стратегия

Бъдеще за регионите по Дунав”бе темата на организираното днес в Силистра от евродепутата Филиз Хюсменова с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) публично обсъдане на Дунавската стратегия.
Филиз Хюсменова определи подготвяната европейска стратегия за развитие на Дунавския регион като нова формула на ЕС за регионално развитие.
Според Хюсменова ще се дадат възможности на държавите в този макрорегион да сближат стандартите си, да повишат качеството на живот на хората, да развият бизнеса и да съхранят и популяризират своята история и култура.
Параметрите и механизмите за осъществяването на европейската стратегия за развитие на Дунавския регион представи Натали Ферскелде от главна дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия.
Основната цел на стратегията е балансираното устойчиво развитие на този регион с територия от 800 000 квадратни километра и повече 150 милиона жители.
Обхванатите в Дунавската стратегия държави са Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Чехия и Словения. В рамките на стратегията ще бъдат консултирани и държави извън ЕС – Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Украйна.
Сред приоритетите е подобряването на свързаността в макрорегиона- транспорт, комуникации, навигация, енергийни източници. Втората група приоритети е за опазването на околната среда. Третата група е свързана с ускоряването и насърчаването на балансираното социално- икономическо развитие .
За финансирането на Дунавската стратегия ЕС няма да отделя специални средства, а ще бъде пренасачено финансиране от структурните фондове и кохезинния фонд.
От българска страна досега са подадени над 250 проекта, бе съобщено по време на обсъждането, в което участваха представители на български и румънски общини, бизнеса, неправителствените организации и граждани на Силистра и областта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар