сряда, 24 март 2010 г.

В месеца за борба с глаукомата и нейното диагностициране, до колкко разпространено е това заболяване в силистренско и как да се лекуваме

Здравноосигурителна каса Силистра е на едно от първите места в страната по среден разход на средства за лечение на Глаукома. Средномесечния разход на РЗОК Силистра за тази диагноза през 2009г. е бил 6 433 лв, като този разход е с 60% по-висок, в сравнения с 2008г. Това се дължи както на увеличението броя на лицата, регистрирани с това заболяване, което през 2009г. е с 20% по-високо от 2008г., но също и на обстоятелството, че на около 75% от пациентите с тази диагноза се предписват най-скъпите лекарствени средства от позитивния лекарствен списък Глаукомата е сред 12-те диагнози, които са най-разходоемки като стойност на лекарствените продукти за тях, а също така са и социално значими за Районната здравна каса Силистра и за страната. В Списъка на лекарства, за които Здравната каса напълно или частично заплаща, присъстват 18 позиции за лечение на Глаукома Здравноосигурените лица с диагноза Глаукома в Силистренска област, към края на м. февруари 2010г. наброяват 597 души. През 2009г. диагнозата е поставена на 59 лица. Пациентите с диагноза Глаукома заемат 1,8% от общият дял на новорегистрираните през 2009г. в РЗОК Силистра диагнози.
В Оптика” Дръстър” в Силистра , всеки работен ден от 9 до 12 часа , силистренци могат безплатно да измерят очното си налягане , в рамкие на кампанията за борба с глаукомата и нейното диагностициране , съобщиха от оптиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар