петък, 21 май 2010 г.

УЧИЛИЩА ОТ СИЛИСТРА И СЛОБОЗИЯ СЕ СПРИЯТЕЛЯВАТ

Директори от основни училища в румънския град Слобозия гостуват днес на колегите си от общинските учебни заведения в Силистра. Поводът е празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, както и направените първи стъпки в сприятеляването на училищата от двата града.
Кметът Иво Андонов, заместник-кметът по хуманитарни и социални дейности Нели Стоилова, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности Виолета Балева и ръководството на общинския отдел „Образование” приветстваха гостите и техните домакини. Румънската делегация, в която са включени и двама общински съветници, работещи в областта на образованието и културата, се води от заместник-кмета на Слобозия Валентин Бакану. Те бяха гости на празничната среща на абитуриенти отличници и номинирани за високи постижения учители в Младежкия дом днес. Но преди това силистренските директори показаха стопанисваните от тях учебни заведения и обсъдиха с колегите си идеи за общи проекти.
Началото на партньорството е поставено през септември 2009 година по инициатива на кметовете на двете общини Габи Юнашку и Иво Андонов. Успешно вече се осъществява първият проект между ОУ „Отец Паисий” в Силистра и ОУ №2 в гр. Слобозия. Той е наречен „Заедно в Европа”. Децата от двете учебни заведения са опознали традициите на Коледните празници в двата града; взаимно са оценили уменията си за писане на есе на английски език на тема „Приятели в Европа”; във фотоси са показали забележителностите на родните си места. Подобни партньорства предстои да бъдат създадени и между културните институции на Силистра и Слобозия, съобщи заместник-кметът Нели Стоилова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар