сряда, 2 юни 2010 г.

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Дата в календара на историческата съдба на България. Денят, в който признателно скланяме глава пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и героите, възвестили на света, че има един народ, изстрадал и готов за свобода. Ден, в който коленичим в знак на признателност към тези, жертвали себе си, за да оцелее българската нация, за да я има българската държава.
Венци и цветя на признателност поднесоха днес пред паметника на Хаджи Димитър в Силистра , представители на държантата и местни власти , политически лидери и граждани.
Въпреки кризата и тази година група от родолюбиви силистренци сса на посещение днес по светите за всеки българин места в Румъния, свързани с освободителното движение, съобщи секретарят на Регионалната комисия (РК) на Националния дарителски фонд (НДФ) „13 века България” Цветана Цанова, която е и председател на Общинския комитет „Васил Левски”. В скромен състав от 7 души е делегацията.
През тази година ще бъдат почетени исторически места от българската история в град Браила. Заедно с Асоциацията на българите там силистренци ще поднесат цветя на мястото, където е учредено Българското книжовно дружество; ще посетят църквата „Възнесение Господне”; ще се поклонят пред паметника на Христо Ботев; и ще оставят стрък цвете на паметната плоча, белязала мястото, където се е намирала кръчмата на Странджата. Вълнуваща среща очаква силистренци в браилската библиотека. Там деца – потомци на българи от Южна Добруджа ще поздравят гостите на български език в Деня на Ботев – 2 юни.
Поклонението по българските места в Румъния се провежда повече от 20 години и традиционно се организира от РК на НДФ „13 века България” и община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар