понеделник, 28 юни 2010 г.

Трети пореден месец безработицата в силистренско бележи спад

През месец май регистрираното ниво на безработица в силистренска област е 13.05% при среден процент за дтраната 11.8.
Това сочат официалние данни от АЗ , представени на пресконференция в БТ в Силистра
Най-високо оства нивото на безрабонтица в община Кайнарджа -29.6%, а най. Ниско в община Силистра -10.1%.
Според признак образование , най висок е относителния дял на рагистрираните безработни лица със средно образование -49 на сто, с основно и по-ниско образование -42 на сто и едва 9 % е делът на вишистите.
По данни на директора на БТ в Силистра Виолета Атанасова, престоят на борсата на лицата с висше образование и специалност е средно от 3седмици до 1- месец.Трайно незаети остават обявените свободни работно места в БТ свързани с медецинските специалности, уточни Виолета Атанасова. Според нея , на този етап все още няма предприятия, които да проявяват интерес към освободените си преди това работници и специалисти, каквато тенденция се отчита на национално ниво.
Особено висок е интересът на безработните лица към програмата “Развитие”. Директорката на БТ в Силистра обаче уточни , че от края на месец април са спрени заявките за ваучери по програмата, тъй като за всяка дирекция те са лимитирани. От старта на програмата през месец февруари до сега , своите ваучери са получили 201 безработни лица в общините Силистра, Кайнарджа и Ситово

Няма коментари:

Публикуване на коментар