понеделник, 28 юни 2010 г.

Православният център в силистренското село Калипетрово ще бъде наречен на името на покойния Доростолски митрополит Иларион

Името на покойния Доростолски митрополит Иларион ще носи от утре създаденият преди няколко години православенс център към храма „Св. Димитрий“ в силистренското село Калипетрово, съобщиха от митрополията в Силистра. Ще бъде открит и барелеф на митрополит Иларион, чийто автор е силистренският скулптор Георги Христов. С това започват и проявите по случай храмовия празник на катедралната църква „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра.Очаква се да гостуват членовете на Светия Синод на Българската православна църква, игумените на ставропигиалните манастири в България, духовници от България, Румъния и Украйна. Във вторник в катедралния храм в Силистра, сто и петдесет години от чието построяване се навършват през тази година, ще бъде отслужена празнична литургия.
В храма се пазят мощи на намерилия своята мъченическа смърт в Силистра Св. Дасий Доростолски, дарени от покойния папа Йоан-Павел II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар