четвъртък, 8 юли 2010 г.

Държавата спря ремонта на 2000 км второкласни и третокласни пътища

Строителството им се финансира от 630 млн. евро от Световната банка, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавния бюджет. Причината е, че страната ни не може да осигури средствата за съфинансирането на проектите, които са около 130 млн. евро.
По програмата "Транзитни пътища 5", която се финансира с пари от ЕИБ, са спрени 15 проекта, от които 6 са в строителство, а 9 с избрани изпълнители, но ремонтът на пътищата не е започнал, казаха от АПИ. За други 7 пък още не са финализирани процедурите за избор на изпълнител. По проектите, финансирани с пари от Световната банка, са спрени всичките 9 лота за ремонт.
Жители на Алфатар вчера следобед настояха за ремонт на първокласния път от Силистра за Шумен с отклонение за Варна заради лошото състояние на пътя в отсечката през Алфатар. Пътят беше включен за ремонт в програмата "Транзитни пътища V", но сега се отлага за по-добри времена. Жителите на града твърдят, че преминаващите тирове са напукали намиращите се покрай пътя около 130 къщи.
В декларация, подписана от 160 жители на Алфатар и разпространена по време на протеста, се настоява до 10 август пътят да бъде преасфалтиран и да се намали скоростта на преминаващите автомобили. В противен случай жителите на града заплашват със жива верига.
Участъкът е включен за рехабилитация в Лот 5 на проект “Транзитни пътища V“. След проведена тръжна процедура в АПИ има избран изпълнител на обекта. Поради липсата на средства от републиканския бюджет по проекта не могат да стартират рехабилитационни дейности до края на годината, се казва в официално съобщение на Агенция “Пътна инфраструктура”

Няма коментари:

Публикуване на коментар