четвъртък, 8 юли 2010 г.

Държавата отпуска средства за борба с комарите

Всички крайдунавски области ще започнат съвместна борба с комарите. Това стана ясно на състоялата се вчера в Плевен работна среща между директора на ГД "Гражданска защита" - МВР инж. Стефко Бурджиев и представители на областите Видин, Враца, Велико Търново, Плевен, Русе, Силистра и Монтана. Силистренската областна администрация беше представлявана от областния управител д-р Владимир Янков .
Съвместните действия на дунавските области се налагат заради рекордно голямата популация на комарите от 40 години насам. Пръскането срещу насекомите ще се извърши в рамките на 7 дни. Вероятно то ще се осъществи от 20 до 27 юли, ако нивото на река Дунав позволява да се реализират съответните мероприятия.
Пръскането е ангажимент на общините. То ще стане за сметка на общинските бюджети, след което разходите ще бъдат възстановени от държавната субсидия. Сумата, в която трябва да се вместят общините от Силистренска област и да извършат третирането, е 95 хил. Лв. Контролът и координацията на съвместните действия са възложени на областните управители. Вече се водят преговори и на правителствено ниво за паралелно пръскане и от румънска страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар