петък, 23 юли 2010 г.

Родители от Силистра готови да заплащат по-висока такса за млечна кухня

Това стана ясно след срещата им с областния управител на Силистра д-р Вл Янков
Родители, притеснени от решението на Община Силистра да затвори 5 дни кухнята в града, увериха вчера (22.07.2010 г.) Областния управител, че са съгласни да заплащат по-висока цена за храната, която вземат от кухнята. В писмото си до кмета на общината, д-р Янков изразява мнението, че „това би способствало да се акумулират част от необходимите 3 лева годишно за издръжката на едно дете в детските и здравни заведения в Общината (получаващи се като минус, в резултат на намалената от Министерството на финансите държавна субсидия). В този смисъл, провеждането на една по-гъвкава политика от страна на община Силистра несъмнено би имала по-голям успех сред обществеността.”
Доктор Владимир Янков е изразил увереността си, че както той, така и ръководството на община Силистра не биха желали „върху една добра практика, каквато е дейността на Детската млечна кухня в Силистра, да падне сянка на съмнение заради прибързано решение, което само на пръв поглед изглежда икономически обосновано.”
„За намаляване на бюджетния дефицит в община Силистра могат да се използват по-гъвкави форми, от временното прекратяване на дейността на Детската млечна кухня, пък било то – и за 5 дни.” Тази своя позиция д-р Янков е изразил както пред родителите, ползващи за децата си храна от кухнята, така и в днешното си писмо до Кмета на Силистра и до Председателя на общинския съвет , съобщиха от пресцентъра на областна администрация
Д-р Янков е изискал вчера (22.07.) от Общината информация за възникналия проблем. От там са информирали , че детската кухня и детските ясли в гр. Силистра „прекратяват еднократно за 5 дни работа (от 26 до 20 юли вкл.)”. Посочва се, че „мярката е наложена, заради намалената от Министерството на финансите държавна субсидия за издръжка на едно дете в детските и здравни заведения в Общината (от 96 на 93 лв. годишно)”..
Областният управител посочва, че въпреки законността на решението на общинското ръководство, то „би могло да използва друг механизъм, за да отговори адекватно на необходимостта от редуциране на разходите, без да се уврежда интересът на децата.” Според д-р Янков, „би следвало да се намерят резерви от други звена на администрацията, като например командировки, щат, разход за служебни автомобили и телефони и т. н.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар