понеделник, 12 юли 2010 г.

Крайдунавските общини в силистренска област имат готовност за борба с комарите

Това стана ясно на провелата се днес в областната администрация Силистра координационна среща. Представителите и на четирите общини бяха единодушни, че предвидените от държавата средства за подпомагане борбата с комарите ще бъдат достатъчни само за една обработка. Благодарение обаче на заделени средства част от общините ще могат да извършват повторна обработка.
Главният секретар на община Силистра Людмил Стоянов, заяви пред наш репортер, че общината има готовност и за две обработки благодарение на държавната помощ. Еднокротната обработка по данни на Л . Стоянов възлиза близо на 36 хил лв.
Съгласно уведомителното писмо на министър Цветанов, сумата определена само за община Силистра е в размер на 42 хиляди лв. За област Силистра тя възлиза общо на 95 хил лв.
На срещата стана ясно също, че общините трябва да имат готовност за обработката в периода между 20 и 27 юли, като според метереологичните условия, всяка една администрация ще определи конкретната дата, като пет дни предварително, чрез писма и местните медии и ще бъдат уведомени както пчеларите, така и населението като цяло. И тази година обработката ще се извърши с авиационна и наземна техника. Очаква се днес да бъде решено, дали препаратът за пръскането ще бъде доставен централно или всяка община ще прави избор на препарат.
Според Людмил Стоянов, обаче, практиката през годините е показала, че е необходима синхронизация с румънските власти, тъй като преносът на популациите е изключително динамичен между двата брягя ня реката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар