понеделник, 23 август 2010 г.

20 пъти увеличаваме домашния компост на отпадъците

„До края на тази година трябва да има конкурс за избор на изпълнител на технологията в Силистра на нова инсталация за компостиране на отпадъци на обща тойност 4 млн. лева, а след още една година инсталацията трябва да стане факт”. Това съобщи зам кмета по устройство на територията Веселин Андреев, по време на провеждащия се вече втори ден в силистра еко-семинар в който се споделя опитът на Австрия по отношение на управлението на отпадъците. Организатор е МОСВ, представено и от директора на дирекция инж. Стефан Стефанов, който е родом от Силистра и е бивш шеф на „Синева” ЕООД. Представители има и на екоминистерството на Австрия, една от отличничките в ЕС по „темата”.
20 пъти трябва да увеличим до 2013 г. така нар. „домашен компост на отпадъците” в България, стана ясно по време на семинара. „В момента около 5 хил. са домакинствата, обработващи отпадъците по тази технология, а трябва да станат 89 хил. след две години”, заяви Григор Стоянов от екоминистреството. За сравнение – в Австрия вече 500 хил. са домакинствата, ползващи тази екоекстра. При австрийците само 4% от отпадъците се депонират в регионални депа, тъй като над 50% средно за страната е компостирането в различните му форми. Там обаче работели по технологиите повече от 20 години. До 2020 г. у нас с 65% трябва да намалеят и така нар. „метанови фракции”, за която най-голям дял има кехненският отпадък
7 са регионалните депа и региони в България – Силистра, Русе, Монтана, Враца, Шумен, Хасково, Разград, където в близките 1-2 години ще бъдат създадени съоръжения за компостиране на боклука. Този процес е част от децентрализираното управление на отпадъците, за каквото отдавна се говори в Европа.
„Голяма е вероятността Силистра да стана основата на пилотен проект за споделяне на опит за работа с отпадъците, който да бъде разпространен и в други общини на страната”, заяви инж. Стефан Стефанов от името на министерството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар