сряда, 25 август 2010 г.

Под знака на общественото мнение за политически натиск и предрешен конкурс за омбудсман стартира и завърши днес конкурса

С решение на комисията по избора, предсавители на медиите не бяха допуснати в залата на провеждане на събеседванията, въпреки протестите на събралите се репортери.
На кандидатите бе предоставена възможност да представят кратко своите концепции и да отговарят на въпроси на членове на комисията и присъстващи представители на неправителствени организации.
От правото си на събеседване обаче днес се възползваха едва двама от общо четеримата кандидати за обществен послредник-досегашния омбудсман Румяна Чанкова и сътрудничката и Светлана Димова.
Адвокат Ваня Маринова въобще не се яви в общински съвет, а бизнесменът Тошко Тодоров връчи на комисията по избора писмен мотивиран отговор за отказ от събеседването и конкурса. Основен мотив за отказа му е цитирам “лобиране и политически натиск за точно определен кандидат, което обезмисля конкурсното начало и противоречи на принципите на местно самоуправление”
В коментар по – късно Тодоров заяви, че моралния ход след случилото се днес е конкурсът да бъде отмемен и да бъде насрочен друг такъв.
Съгласно правилнка за избор на омбудсман, комисията по избор има три дни на разположение да представви двама кандидати на общински съвет, който пък да утвърди със свое решение единия от тях за обществен защитнк на община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар