четвъртък, 9 септември 2010 г.

Днес е 9-ти септември

Деветосептемврийският преврат, наричан често в България до 1990 година Деветосептемврийско народно въстание или Деветосептемврийска социалистическа революция, е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година — свалено е правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.


Събитията от 9 септември 1944 година все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 година по пропагандни причини се сочи, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 по настояване най-вече на Тодор Живков събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 някои автори пишат, че това е военен преврат. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на настъпващите в страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.


Нека да оставим на бъдещите поколения зад нас да съдят за това дали 09/09/1944 е революция или преврат. Най добрата оценка за настоящите събития могат да дадат бъдещите поколения.

А на нас не ни остава нищо друго освен волно или неволно да участваме в тях,

или пък другата алтернатива, само пасивно да наблюдаваме отстрани какво се случва.




Поздрав за всички, които имат нужда да празнуват днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар