четвъртък, 9 септември 2010 г.

Силистренски депутат предлага да няма наказателни такси и за фирмите погасили кредит предсрочно

Да не се дължи такса за предсрочно погасяване на кредита при едностранно увеличаване на лихвата от страна на кредитните институции. Това предлага депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов. Текстовете трябва да се запишат в Закона за кредитните институции. По този начин те ще важат не само за потребителски кредити, за които има специален закон, а за всички видове заеми. Това означава, че от тях ще могат да се възползват и юридически лица, не само физически.
По-късно пред национална медия Господинов обясни, че временно е оттеглил внесеното предложение, тъй като до месец – два предстои да бъдат направени промени в регулациите на ниво Брюксел. След като допълни нужните текстове за синхронизирането на българския закон с новите регулации, вероятно Господинов ще внесе текстовете отново.
В края на август влезе в сила последният вариант на Закона за потребителския кредит, според който кредитните институции трябва да обябяват методологията за изчисляване на лихвите на сайта си и нямат право едностранно да променят условията по потребителския заем. Клиентът от своя страна има възможност в 14-дневен срок да се откаже от изтегления заем без наказателна такса, както и да го погаси, без да плаща наказателни такси за него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар