четвъртък, 9 септември 2010 г.

ПРЕВОЗВАЧИ И ОБЩИНАРИ ОБСЪДИХА ПРОМЕНИ В МАРШРУТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ

Превозвачи и членове на общинската комисия по транспорт обсъдиха варианти за промени в маршрутните разписания на градските и междуселищните автобуси по време на заседание днес.
Промените се наложиха, след като през месец май областният управител д-р Владимир Янков отмени заповед на кмета инж. Иво Андонов за провеждане на конкурс за разпределение и възлагане на автобусни линии от квотата на общината. Тогава в мотивите бе отбелязано, че Автогара – Силистра не е посочена като начална, междинна или крайна спирка по маршрута на линиите с номера 1, 23 и 25 – изискване по Закона за автомобилните превози. Също не е обявен и % от общия брой курсове за изпълнение с автобуси, оборудвани за трудно подвижни хора.
По време на срещата най-много спорове предизвика задължителното тръгване на всички линии от автогарата. Това, по мнението на превозвачите, ще натовари с допълнителни разходи фирмите заради удължения маршрут и задължителната такса „вход”, което може да се отрази на цената на билетите и да насърчи т.нар. нелегален превоз, коментираха някой от тях. Други определиха като „тормоз” ежеседмичното издаване на маршрутни разписания за обслужване на линиите - практика от 12 юли до сега вследствие на прекратения транспортен конкурс. Всяка седмица областният управител издава разрешение, на базата на което общината издават по 400 разрешителни на превозвачите, които от своя страна ги размножават според броя на автобусите, обслужващи линиите. „Продаваме автобусите и купуваме коли за „приятели” и „роднини””, заплашиха някои превозвачи.
В крайна сметка Общинската комисия по транспорта реши да предложи на кмета, а чрез него и на общинските съветници, разработване на нови маршрутни разписания за линиите 2, 2А, 5, 5А, 20, 22, 23, 25 и 33, като включи Автогара – Силистра като начална или крайна спирка. Почти всички превозвачи ще бъдат задължени да се сдобият със специално оборудвани автобуси и в определени часове да превозват трудно подвижни хора. Заедно с тези предложения в докладната от общината ще бъдат вписани и няколко конкретни предложения от селските кметове за частични промени в графиците на районните линии.
След утвърждаване на промените от общинския съвет ще бъде обявен наново транспортен конкурс. Целта е да бъде направено справедливо разпределение на линиите между транспортните фирми от Силистра, които са 10 на брой и дават прехрана на стотици силистренци, коментираха специалистите от общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар