сряда, 1 септември 2010 г.

Японски учени изследват развитието на селските райони в силистренско

Теренните проучвания които младите учени - преподаватели от три университета в Япония са в рамките на съвместен японско-български проект на тема “Проблеми на устойчивото развитие на селските райони в Япония и България”. От българска страна партньори по проекта са учени от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, съобщи пед журналисти днес в Силистра Маргарита Илиева, представител на Департамент “География” към БАН. Японският екип е воден от професор д-р Кожи Кобаяши, от университета Гифу в Япония.
Групата е за втори път в България, след миналогодишните теренни изследвания по проекта в Силистренско и добричко. Тази година обаче, учените са предпочели Силистренска област за своите изследвания в рамките на които в селата Айдемир и Професор Иширково ще бъдат проведени два вида анкети, уточни Маргарита Илиева.
При първият вариант на въпросниците ще бъдат анкетирани по 50 жители на двете села, като целта е да се разбере как те оценяват своето положение, доволни ли са от живота си в селото и имат ли намерение да се заселят в по-голям град или пък да емигрират в друга държава. Вторият въпросник е насочен към собствениците на малки или средни ферми или управители на земеделски кооперации, а целта на анкетата е да се направи отново съпоставка в развитието на земеделието от 90година до днес и да се оцени състоянието на тези стопанства.
На въпрос на репортер на р. Мелодия, дали направените проучвания и доклади от японските и българските учени могат да послужат за стимулиране на инвестиции от страна на японското правителство в селските райони у нас, професор Кобаяши най-общо отговори, че се надява проучванията на учените да бъдат използвани и за политически цели, а не само за научни.
Японските и български специалисти ще бъдат в Силистра до 7 септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар