вторник, 26 октомври 2010 г.

Нов образователен проект на РИО на МОНМ в Силистра

През октомври 2010 г. РИО – Силистра стартира своя нов образователен проект - „Мултикултурното училище – училището на днешния ден” (областни ученически конкурси за културното многообразие). Това е седми самостоятелен проект на РИО - Силистра и трети в сферата на интеграцията и мултикултурното образование.
Проектът е с продлжителност 8 месеца и е на стойност 5 000 лв. Финансиран е от Център за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства в рамките на програма «Подпомагане процеса за превръщане на културното многообразие в източник и фактор за взаимно опознаване и духовно развитие на подрастващите и създаване на атмосфера за взаимно уважение, толерантност и разбирателство”.
Целта на проекта е да осъществи практическо възпитание в толерантност като стимулира учениците на всички възрасти да изследват и представят своето възприятие за културното многообразие на родния край.
В училищата вече са обявени ученически конкурси в следните направления:
- за детска книжка „Историята на моя род” (І – ІV кл.)
- за рисунка „Носии и обичаи на етносите” (І – ІV, V- VІІІ кл.)
- за постер „Културното богатство на етносите в област Силистра” (V- VІІІ клас)
- за презентация „Културното многообразие и толерантността в историята” (V – VІІІ, ІХ – ХІІ кл.)
Класираните ученици ще бъдат наградени на заключителен областен празник „Толерантността – мисията Е възможна!” и ще бъдат организирани изложби с конкурсните продукти. Презентациите на учениците ще бъдат издадени на диск, а отличени рисунки и постери ще бъдат издадени като плакати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар