сряда, 20 октомври 2010 г.

Едва пет на сто от двойките с репродуктивни проблеми у нас се възползват от програмата на Фонда за асистирана репродукция

По данни цитирани от национални медии броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас са между 200 и 250 хиляди, но едва 5 % от тях или 10 хиляди двойки са се възползвали от възможностите, които предлага у нас Фондът за асистирана репродукция в рамките на една година от неговото създаване. Тази тревожна статистика обявиха пред медиите специалисти на варненската ин витро клиника „Олимед".
Основна причина според д-р Монастирска –изпълнителен директор на клиниката е факта ,че двойките с подобни проблеми трудно преодоляват психологическата бариера и не знаят къде могат да потърсят квалифицарана помощ.
Вече шест месеца варненската клиника, която е една от първите в странат лицензирана за работа с фонда, работи в тясно партньорство с медеценския център ЕСКУЛАП в Силистра и д-р Георги Костов специалист по проблемите на репродукцията и стерилитета.
От началота на съвместната работа на клиника “Олимед” и силистренския кабинет по стерилитет до днес едва 23 двойки от силистренско са потърсили помоща на фонда и са включени в програмата за асистирана репродукция , като първите резултати за сега са шест бременности. Като цяло рзултатите на клиниката за едногодишния период на нейната работа по програмата са много добри, уточни д-р Монастирска. Родени са общо 50 бебета, което е успеваемост 25 % при средна такава за странат 27%.
Липсата на информация, както и различни психологични и социално- битови проблеми са сред най-честите причини за ниската активност на семейства с подобни проблеми, е мнението на д-р Костов.
Д-р Монастирска обясни, че по програмата на фонда на всяка двойка се отпускат до 15 хил лв за три процедури, като включването в списъка на двойките става по реда на записването им.
Предварителните консултации, изследвания и прегледи, които двойката има възможността да направи в Силистра преди да бъде включена в програмата обаче се заплащат, като средната сума /без включени скъпоструващи изследвания/ е между 200 -300 лева/.
Едва пет двойки имаха предварителна заявка за участие в безплатните консултации по репродуктивни проблеми, които органицзира днес в Силистра, ин витро клиника “Олимед”-Варна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар