вторник, 14 декември 2010 г.

Дом “Димчо Дебелянов” кани на концерт за рождения си ден

Голям празничен концерт ще подарят на силистренци възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов” в Силистра. Поводът е 65-годишнината от създаването му.
Концертът ще започне в 18.00 часа на 14 декември. На сцената на общинския салон ще се изявят даровитите бивши и настоящи възпитаници на Дома. В програмата са включени и външни творчески формации.
Големият празничен концерт е кулминацията в проявите по случай юбилейната годишнина, съобщиха от Инициативния комитет за честването. Годишнината премина под патронажа на кмета на Силистра инж. Иво Андонов.
Домът е създаден в далечната1945 година, когато на свое заседание църковното настоятелство при храм „Св.св.първоапостоли Петър и Павел” взема решение да бъде открит Дом за деца сираци,
полусираци и за деца от социално слаби семейства. Това се случва по предложение
на свещеноиконом Михаил Апостолов, разказа Протосингелът на Доростолската епархия
ставрофорен иконом отец Добри Чаков. Домът в началото е носил името нацърквата. Настанени са били 32 деца – югославски сирачето. За сграда са билиизползвани намиращите се в близост помещения на православния храм.По-късно домът еименуван вече „Д-р Асен Златаров”. На 5 октомври се създава и домът “ДочоМихайлов”, приемник на който днес е „Димчо Дебелянов”. Там са били настанени деца, чийто родители са загинали на фронта. Двата дома съществуват поотделно до 1949 година.
Децата от „ДочоМихайлов” са били настанени в днешната сграда на Дома на учителя. Поколения
след това си спомнят, че са им разказвали, че там някога е имало затвор.Свидетелство за нея бил голям ченгел закачен за тавана в една от спалните.
През 1978 г. по решение на тогавашните управници Домът е изместен в с. Срацимир. Подобна практика по извеждане на социални институции извън градовете е била приложена в цялата страна. Смяната на името от "Дочо Михайлов" на "Димчо Дебелянов" се случва през 1993 година след Постановление на Министерски съвет.Двадесет години по-късно Домът е върнат в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар