вторник, 7 декември 2010 г.

Североизточен регион с най-нисък дял на сключени трудови договори , сочи проучване

Най-често нерегламентирани възнаграждения се получават в Североизточния и Югозападния район, съответно 2,6% и 2,0%. Най-нисък е делът на трудовите договори в Североизточен район - 83,5%, което е с почти 10% по-малко от средната за страната стойност - 92,2%. Най-много сключени договори има в Северозападния район - 97,8%.
Това показва анализ на проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за трудовите права и спазването на трудовото законодателството в България. В него са взели участие над 6 300 работодатели, служители и синдикалисти. Мащабното представително допитване обхваща 10 икономически отрасъла, сред които хотелиерство и ресторантьорство, производство, строителство, транспорт, образование и др., уточняват от БТПП
Проучването на БТПП е сред най-значителното по обхват от провежданите до сега в страната, защото показва степените на информираност за нормативната уредба на трудовоправните и осигурителните отношения освен по региони и по отрасли, стна ясно при официалното представяне днес в Силистра на резултатите от допитването.
Според него Североизточният район води и друга негативна статистика - по най-висок дял на случаите на частично заплащане по трудов договор - 16,5%, следван от Южния централен район - 15,0%.
Направеното проучване има за цел да установени негативните практики в прилагането на нормативната уредба в областта на трудовоправните и осигурителните отношения. На базата на анализа им ще бъдат формулирани мерките, чрез които да бъде повишена обществената нетърпимост към неформалната икономика.Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Договор № BG 051PO001-2.1.07. Той се осъществява от БТПП в партньорство с Конфедерация на труда "Подкрепа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар