вторник, 21 декември 2010 г.

Общините в областта започват разработването на общински стратегии за развитие на социалните услуги

До началото на пролтта общините в силистренска област трябва да представят своите общински стратегии за развитие на социалните услуги.

Това каза днес в сутрешния блок на радио Мелодия заместник областният управител на Силистра Тодора Цонева , в коментар на вече утвърдената от областния съвет за регионално развитие Областна стратегия за развитие на социалните услуги 2011-2015 г.

В следващите три месеца , всяка дна от общините в областта трябва да изработи на база областната стратегия, своя общинска такава и съответен план за реализацията на стратегията , които да бъдат утвърдени от местните общински съвети , уточни Тодора Цонева. Следващият етап в реализацията на Областната стратегия е разработването от страна на общините на проекти до края на 2011 година , бюджетът за коитао да бъде одобрен за финансовата 2012г. Сред водещите приоритети залегнали в Областната стратегия за развитие на социалните услуги са превенцията за деца и семейства в риск и деинституционализация на на грижите за деца, самотно живеещите възрастни хора в риск , възрастни с увреждания, както и развитие начовешките ресурси.

В стратегията , освен сега съществуващите звена и дейности , са предвидени и нови, сред които са :изграждане на четири нови центъра за обществена подкрепа/в Дулово , Главиница,Кайнарджа и Тутракан с общ капацитет 270 души ;създаване на Областен център по приемна грижа, създаване на два нови дневни центъра за деца с увреждания в Дулово и Тутракан с капацитет 20 места , както и разкриването на шест нови центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора в различните общини.

За финансовото обезпечаване на дейностите по предоставяне на социалните услуги в област Силистра , предвидени в стратегията за периода 2010-2015 година са необходими средства в размер на над 78 милиона лева, като от тях 67 милиона са за държавно делегирани дейности , близо 9 милиона за местни дейности и малко над 1 милион лева за капиталови разходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар