вторник, 18 януари 2011 г.

ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ ОБСЪДИ И ОДОБРИ ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2011-2012 ГОДИНА

Държавният план-прием обхваща всички видове училища - профилираните и професионалните гимназии, професионални училища, профилирани паралелки в средните общообразователни училища (СОУ) и в гимназии, паралелките за придобиване на професионална квалификация в СОУ и в спортни училища, спортни училища (след ІV и V клас).
За професионалните гимназии, професионалните училища и за паралелките за придобиване на професионална квалификация в СОУ и в спортни училища се изисква съгласуване от Комисията по заетост. След това предложенията се внасят в Министерството на образованието, където се утвърждават от Министъра на образованието.
Според предложения план прием, професионално образование през учебната 2011-2012 г. ще се осъществява в 8 професионални гимназии и паралелки за придобиване на професионална квалификация.
Профилираното образование през учебната 2011-2012 година ще се осъществява в 2 гимназии и 2 СОУ-та Приемът в профилираните паралелки след VІІ клас се утвърждава от началника на РИО на МОМН, който до 1 април трябва да го внесе в Министерството на образованието.
План-приемът след VІІ клас за учебната 2011-2012 година включва общо 14 предложения за паралелки (6 професионални и 8 профилирани). За тях са необходими 364 ученика (при пълняемост в паралелка от 26 ученика). Сред новите предложения е това на Професионалната гимназия по производствени технологии ПГПТ, която открива 1 паралелка „Контрол на качеството и безопасността на храни и напитки”
За да се компенсира малкия брой ученици, в предложенията за учебната 2011-2012 година не е заложен неосъществения прием от миналата година (по 1 паралелка в ПГЛП „П. Славейков”, ЕГ и ПМГ), намален е приема в ПГ по СУАУ „Ат. Буров” -Силистра (от 4 на 3 паралелки) и е постигнато съгласие от всички училища - за базовата пълняемост за всички паралелки да се считат 26 ученика, обясни Габриела Миткова.
План приемът след VIII клас за учебната 2011-2012 година включва общо 27 предложени паралелки (12 в професионални гимназии, 3 професионални в СОУ-та, 8 профилирани, 2 непрофилирани, 1 професионална в спортното училище (ОСУ) и 1 за ученици със специални образователни потребности. От тях – 17 са професионални. За пълно осъществяване на приема на максимума в тях са необходими 694 ученика.
Областната комисия по заетост единодушно подкрепи всички предложения на Регионалния инспекторат по образование. До 1 февруари 2011 година началникът на РИО на МОМН-Силистра трябва да го внесе за утвърждаване в Министерството на образованието, младежта и науката

Няма коментари:

Публикуване на коментар