понеделник, 10 януари 2011 г.

Ръст на острите респираторни заболявани в Силистренско през последната седмица, няма доказани случаи на грип

Ръст от 108 на 166 на 10 000 заболели от остри респираторни заболявания в Силистренско, отчитат от РИОКОЗ Силистра. На този етап обаче няма съобщени случаи на типично изявена клинична картина на грип, уточни за р. Мелодия д-р Теодора Начева, директор на дирекция “Надзор на заразните заболявания” в РИОКОЗ Силистра. Най- голямо е увеличението на заболелите в групата от 0 до 14 години, а сравнително по-нисък е броя при възрастните от 30-65 години, уточни д-р Начева.
Според нея, тази картина в областта, на този етап е все още далеч от епидемичните нива от 260 на 10 000 заболели. Повишеното разпространение на острите респираторни заболявания е типично за средата на месец януари, когато температурите са ниски и големи групи от хора се концентрират в затворени помещение, където вирусите циркулират много бързо.
В пред- епидемична обстановката, като настоящата, имунизациите са вече въпрос на индивидуална преценка, поясни епидемиоложката, тъй като времето за масовост при имунизациите вече е отминало. Това обаче не означава, че лица, които са в повишен риск и в момента са напълно здрави, не могат да си поставят ваксина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар