понеделник, 24 януари 2011 г.

Въвеждат предепидемичен контрол в Силистренско

Около това решение се обединиха днес членовете на епидемичната комисия към Областния съвет по епидемии и епизоотии в Силистра.
Към момента равнището на заболеваемост от остри респираторни заболявания е виско, но не са достигнати епидемични стойности, съобщи д-р Теодора Начева, директор на дирекция “Противоепидемичен контрол” в РИОКОЗ Силистра.
По данни на инспекцията, към края на миналата седмица заболеваемостта бележи стойности от 172 на 10 хиляди, при епидемични стойности от 260/10 000.
Най-голяма е заболеваемоста в групата от 5 до 14 годишна възраст, а най-ниска при групата над 30 години. Отсъстващите ученици към днешна дата средно за областта са между 10 и 11 на сто. Въпреки, че до този момент , няма потвърдени проби от силистренската инспекция за грипни вируси, на база данните от страната преобладаващия грипен щам през тази година е на свинския грип или щам Калифорния
Според здравните специалисти, на този етап е необходимо въвеждането на противоепидемични мерки, макар и в непълен пакет, заради недопускане на епидемия в областа.
Сред мерките на които ще се постави акцент е повишаване нивото на здравния филтър в детските заведения, ограничаване на детските и женски консултации, строг контрол на заболеваемаста в училищата, както и ограничаване на свижданията в здравните заведения.
В областта е осигурена и обезпеченоста с антивирусни препарати, които по преценка на лекуващия лекар се дават безплатно на заболелите от грип пациенти. На този етап в лечебните заведения и спешните кабинети са раздадени 1350 опаковки тамифлу, 615 опаковки реленца, както и 1460 дози ремантадин. От тази седмица здравните инсппектори започват и проверки, за наличността на тези препарати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар