понеделник, 17 януари 2011 г.

Хотелиери искат двойно намаление на туристическия данък

Хотелиери от Силистра поискаха двойно намаление на предложената от правителството ставка за туристически данък по време на среща в общината. Обсъжда се и вариант за различен налог за селата и града.Засега от бранша се обединяват около ставка от 0,30 лв. данък за нощувка в първа категория хотел, вместо 0,60 лв., а стъпката за по-горните нива да бъде 0,10 лв.
Справка от общинската дирекция по икономика показва, че на територията на Силистренската община работят 20 места за настаняване на туристи – хотели, къщи, пансион и самостоятелни стаи, с общо 500 легла. Средно годишно от туристическа такса досега в общината са постъпвали около 15 000 лева. Участниците в срещата по въпросите на туризма решиха през февруари отново да се съберат, за да обсъдят програмата за развитие на туризма на Общината за 2011 година, както и предложения за разходване на средствата от събрания туристически данък.
Предложението на хотелиерите трябва да бъде внесено от кмета за обсъждане в общинския съвет до края на януари, предвижда Законът за местните данъци и такси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар