сряда, 9 февруари 2011 г.

Съдбата на тримесечната Соня от с. Казимир - ясна до месец

До един месец Силистренски районен съд ще се произнесе по искането на Дирикция “Социално подпомагане”-Силистра за прилагането на постоянна мярка за отглеждане на тримесечната Соня Петрова в ДМСДГ –Слистра .На днешното второ по ред заседание по делото, съдия Елена Чернева изслуша свидетелските показания на социалните работничики , работили по случая и обяви , че приема представените и от двете страни доказателства по делото.Според представените доклади и констатациите на социалните служители , майката няма подходящи битови условия за отлеждане на децата и необходимите финансови възможности .На този етап Павлина и двете и деца разчитат единствена на детските надбавки в размер на 70 лв и временна помощ от пенсията на майката на Павлина , която е в размер на 170 лв.
Основен мотив , обаче на социалните за настаняването на най-малкото дете в специализирана институция и извеждането му от семейна среда е здравостловното му състояние .На 11 февруари тримесечната Соня, която е родена със сърдечен проблем,ще бъде консултирана от специалист кардиолог в Националната кардиологична болница в София ,съобщи преди делото директорът на Дирекция “Социално подпомагане” Силистра Мирослав Палев. .
Припомняме ви , че днешното дело е част от битката на Павлина Петрова , да си върне детето, което първоначално по нейно желание бе настанено за временно отглеждане в ДМСГД- Силистра.
Последвалите опити обаче 44-годишната самотна майка да си върне детето се оказват истински кошмар за нея.
Адвокатката на Павлина Петрова - Петрана Ненчева , обяви , че ако съдът се произнесе в полза на социалната служба , те ще обжалват делто. Ето какво още каза адвокат Ненчева , след края на делото:

“Считам ,че има едно необосновано пристрастие по отношение на моята доверителка от самото начало. Действително тя е потърсила помощта на дирекция “Социално подпомагане”, след като се появява здравословния проблем на третото и дете , след неговото раждане . Самата тя тогава търси помощ. Ако е имала проблеми с нейния родителски капацитет , с лошите битови условия при които е отгледала тези две прекрасни деца които вигждате , тя доброволно би могла да го направи много по-рано.
От данните , които тя ми предостави , а и по обектвните данни по делото , действително може да се мисли за някакъв психически тормоз. До сега нито някаква консултация , нито социална помощ. Тя просто е принудена да го изостави това дете. Всичко което се “хвърли” върху нея и казаното в социалните доклади , смятам че засяга нейната личност, а не само родителските и качества. Аз мисля , че целта е тово –просто да я ннакарат да остави детето , казвайки и , че няма условия и финансови възможности
И то да бъде оставено за осиновяване. Убедена съм , че тук има свръх нормален натиск и то не само неетичен. Тази майка да се доведе до състояние на психологически и финансов колапс, да се предаде и да вземат тези хубави деца. Не е това начина по който може да се помогне на една майка.”

Днес стана ясно също, че има вероятност Павлина Петрова да получи и еднократни социални помощи както от община Силистра , така и от дирекция “Социално подпомагане” -Силистра, където тя е подала съответно молби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар