вторник, 19 юли 2011 г.

В Тутракан днес отбелязват празник на кайсията

Новите сортове ранни кайсии “Дръстър и “Истър, които са селекционирани в Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра и са в процес на изпитване, ще видят тази вечер жителите на Тутракан на провеждания за десета година празник на кайсията. Ще бъдат показани още два български сорта - “Добруджа и “Роксана ,и внесените “Хартгранд и “Ню Джърси .Своя продукция ще представят и производители от Тутраканската община.
В празничната програма са предвидени конкурси за алкохолни и безалкохолни напитки от кайсии, за кайсиево сладко и сладкиши с кайсии. За децата има забавни игри и състезания. Организатор на празника е Тутраканската община със съдействието Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра, общинския център за извънучилищни дейности, читалище “Никола Вапцаров и кооперация “Българска кайсия в Тутракан.
Кайсиите са сред традиционните овощни видове в Крайдунавска Добруджа.
В Опитната станция по кайсията В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от около 500 сортове-образци, а в района има 25 446 декара кайсиеви градини.
Вече е прибрана реколтата от 20.1 на сто от тях със среден добив 545 килограма от декар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар