четвъртък, 7 април 2011 г.

МБАЛ Силистра с акредитация от Министерството на здравеопазването за следдипломна специализация на лекари -магистри

Добрата новина съобщи на днешния професионален празник на здравните работници директорът на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова .След едногдишни проверки и оценки , на 30 март болницата в Силистра е получила от Министерството на здравеопазването дъллгогоочаквания сертификат с много добра оценка за практическо обучение на здравни специалисти , рентгенови лаборанти и за следдипломна специализация на лекари магистри. Според д-р Костадинова , третия модул на сертификата е особено важен за здравното заведение , тъй като ще реши въпроса с дефицита на лекари , давайки възможност на медиците- специализанти едновременно да специализират и да работят в Силистра , без да се налага да напускат работната си място , както се е случвало до сега. Д-р Костадинова изрази и надежда , че благодарение на сертифицирането , млади лекари евентуално ще предпочетат силистренската болница. 13 са заявените и защитени специалности по акредитацията за следващата година , но точния брой ще бъде определен от здравното министерство , уточни Костадинова , и допълни , че в момента лекарите в силистренската болница са на изключителния минимум. Остър дефицит се наблюдава в няколко специалности , като :анестезиология , нефрология , неврология, кардиология, хематология и урология. В Силистренсакта болница липсват и патоанатом и онколог.
Според директорката на най-голямото лечебно заведение в областта , институциите у нас отговорни за здравеопазването и в частност НЗОК и обществото са в дълг към работещите в болничната помощ.
Д-Р КОСТАДИНОВА:”В момента лекарите и сестрите които работят в болниците , работят там защото в болниците е истинската медицина.Тук са тежките случаи, тук е предизвикателството , спешността , квалификацията и нивото . И те са тук защото обичат това което вършат. Иначе е много по-лесно и много по-високи доходи се придобиват , когато един лекар има съответната специалност и си влиза в кабинета , сключва си договор с касата и си работи само там. Това е много по-малко натоварващо и по-добре оценено финансово, отколкото лекарите в болницата . Затова казвам , че всички са в дълг на тези лекари , тъй като със всички тези оферти които се отправят от европейски страни за лекари които нямат никаква специалност , сумите които те получават без специалност и без език са в пъти по-големи от тези които нашите лекари получават в болниците. „
110 са лекарите работещи към момента в МБАЛ Силистра , а 250 са медицинските сестри . Средната брутна работна заплата в е 655 лв. , като за лекарите средната заплата е 1200 лв. , а за сестрите 630 лв.
Въпреки , че тази година се очертава трудна за лечебните заведения като цяло , д-р Даниела Костадинова увери , че към момента МБАЛ –Силистрла отчита стабилни показатели , като търговско дружество.4 830 000 е размерът на делегирания бюджет на болницата за десетте месеца на 2011 година или 480 хиляди лв. месечна заработка , пре 530 хил. /месечно за миналата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар