понеделник, 21 ноември 2011 г.

Българската асоциация на гълъбовъдите на спортни гълъби ще участва през януари следващата година на Балканиада в Румъния


Българската асоциация на гълъбовъдите на спортни гълъби ще участва през януари следващата година в Балканиада в Румъния.

Това съобщи председателят на асоциацията Илиян Дремнелиев, който бе в Силистра за Деветата национална изложба на асоциацията – последна проява от националното първенство. След закриването на изложбата бяха дадени близо 200 награди.

Според Дремнелиев около 500 души членуват в асоциациацията, която има 36 клуба в страната. Всяка година се опръстеняват между 50 – 55 000 млади гълъби, но за състезания се използват към 25 000 птици. През тази година е създадена състезателна зона и в Южна България. Асоциацията членува в Световната гълъбовъдна федерация и на последните две олимпиади показва добри показатели, каза Дремнелиев.

Според Илиян Дремнелиев за България е нужна нормативна уредба, която да регламентира отглеждането на спортни гълъби, които засега се причисляват към птиците за стопанско потребление. Това създава затруднения при участия в състезания зад граница.В редица европейски държави в този екзотичен спорт се влагат големи инвестиции и в Европа вече има над 1 милион гълъбовъди, каза Дремнелиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар