петък, 17 септември 2010 г.

Силистренци също имат принос за развитието на столицата

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Днешният ден е и празник на столицата ни
Според запазени исторически документи с труд и средства силистренци също са дали своя принос за развитието на столицата.
Малко известно е, че старият Майчин дом в София е построен с дарение на силистренците Зоя и Георги Бръчкови.
Основан е фонд “Зоя и Георги Бръчкови от град Силистра за строеж на детски ясли в София”. Дарителите завещават в сградата с около 300 места да се настаняват деца на бедни туберкулозни родители. Строителството завърщва през 1940 година, когато Южна Добруджа е върната на България сред дългогодишна румънска окупация. Георги Бръчков умира година преди това, а Зоя Бръчкова живее до 1962 година.
Силистренецът арх. Георги Овчаров, следвал архитектура в Мюнхенската политехника и специализирал в Щутгарт, спечелва конкурса за сградата на Агрономическия факултет в София, прави архитектурното оформление на сградите на бившия партиен дом, Министерския съвет, моста над Дунав край Русе. Овчаров е архитект на несъщстувавщия вече мавзолей на някогашния комунистически ръководител на България Георги Димитров.
За творчеството му е писано в много световни издания, сред които и издаден в Италия алманах на световната архитектура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар