вторник, 21 февруари 2012 г.

50 % от езиците в света , застрашени от изчезване


Международният ден на майчиния език се отбелязва всяка година на 21 февруари по инициатива на ЮНЕСКО. Решението е от 1999 г. като целта е да се съхранят застрашените езици на малките нации и народности. За пръв път се отбелязва от страните-членки на ЮНЕСКО през 2000 година като всеки път честването има различен акцент. Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езици, които съществуват в света е сред основните цели на ЮНЕСКО. Основният мотив за утвърждаването на такава дата е следствие от факта, че 50% процента от съществуващите езици са на път да изчезнат. Изследвания на ЮНЕСКО съобщават, че на всеки две седмици изчезва средно по един език.

По информация на ТСБ – гр. Силистра и според данните от последното преброяване през 2011 година в община Силистра, по показател майчин език от общо 48 199 отговорили, 40 494 определят българския език, 6 422 души - турския и 731 - ромския. Останалите 326 души определят за друг език за свой майчин, а 226 не се самоопределят. Не са отговорили 3 187 души.

Тук е местото да припомним, че към община Силистра има изграден Общински съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, който има за цел да координира и сътрудничи при реализирането на интеграционната политика на страната спрямо отделните етнически групи, развитието на тяхната езикова култура, традиции, както и опазването на солидарността, толерантността и диалога. А идеята на ЮНЕСКО е именно такава – да насърчава всяка инициатива, свързана с разпространението и опазването на майчиния език, защото езиковото многообразие е един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериално наследство на човечеството.

1 коментар:

  1. И според мен езиковото многообразие е едно от най-мощните инструменти на нематериалното наследство и особено културата. Смятам, че за да научиш един език трябва да научиш и културата. А ако искаш да научиш нещо повече за някоя култура трябва да научиш езика им. Интересно е на българският език колко време му остава. Статистиката казва, че след 40-50 години българите ще са изчезнали, ако продължава отрицателния прираст. Данните са шокиращи!

    ОтговорИзтриване