сряда, 11 юли 2012 г.

Пет учебни заведения в Силистра отварят врати наесен с напълно реновирани сгради



В най-горещите юлски дни в четири детски градини и едно училище в Силистра кипят усилени строителни дейности.

Близо 2 милиона лева ще бъдат вложени за ремонти в  четири детски градини и ЕГ „П.Яворов „ в рамките на мащабния енергиен проект на общината „Внедряване на  мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура в община Силистра „Проектът включва общо осем учебни заведения , но за три от тях–ОУ”Иван Вазов” ПМГ „Св .Кл. Охридски” и ДГ „Иглика 1” проектните дейности на този етап са замразени  заради обжалвания на фирми участнички в конкурса за изпълнители на проектите, съобщи за радио Мелодия арх. Антонина Огнева , ръководител на проекта.Строителните работи  по пет от позициите започнаха в началото на месец юли , след като цялостната реализацията на проекта закъснява вече с близо една година , именно заради обжалван пред КЗК конкурс.
В различните учебни заведения строително монтажните дейности обхващат топлоизолация на стени и покриви , подмяна на дограма, ел. инсталация в някои детски градини и подмяна на парни котли. Най-голяма е стойността на строително-монтажните дейности в ЕГ „П. Яворов” на стойност над 600 хил. лв. В останалите детски градини-Иглика 2 , Роза2 , Радост 1 и Роза 1  стойността на строително-монтажните дейности варира от 200 до над 300 хил. лв .Според арх.Антонина Огнева , на този етап проблемите  с оскъпяването на материалите са преодолими , но изпълнителите на проекта срещат трудности с някои разминавания в предварително одобрените проекти и установените на места необходими ремонти.
Петте обекта които се реализират към момента в рамките на проекта , се реализират от две фирми , спечелили конкурса след обжалване на първоначалната процедура. За ЕГ „П. Яворов” е фирмата СП „Констръкшън”, а за четирите детски градини  изпълнител е Консорциум за инженерни проекти и строителство , като част от този консорциум е  и силистренска фирма 120 работника общо работят по реализацията на строително-монтажните дейности , като се очаква да бъдат наети и допълнителни работници чрез бюрото по труда. Сроковете за изпълнение са 25 дни за детските градини и 71 работни дни за ЕГ „П. Яворов”.
Дейностите по останалите три позиции –ПМГ , ОУ „Иван Вазов” и ДГ „Иглика 1” се очаква да стартират до месец –два  и да бъдат реализирани в срок , ако атмосферните условия позволят:
Очакваните  резултати след успешната реализация на проекта са :Внедрени мерки за повишаване на енергийната ефективност в общинската образователна инфраструктура;
 Подобрена околна среда чрез опазването й посредством намаляване на енергопотреблението и свързаните с него емисиите от парникови газове ;Създадени условия за здравословна и комфортна среда за учене, занимания, игри и работа и
Създадени условия за пълноценна експлоатация на сградния фонд и формиране на нови групи за предучилищно обучение.Проектът
„Внедряване на  на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура в община Силистра  на обща стойност над 4 милиона лева  е сред проектите на общината с най-голямо финансиране. Пряко повлияни от реализацията му пък ще бъдат над  1 70 ученици, над 500 деца от ЦДГ, 182 учители, 87 непедагогически персонал.

1 коментар:

  1. Нека! Нека все повече заведения отворят врати напълно обновени! Това е добре и за децата, и за родителите, и за фирмите!

    ОтговорИзтриване